Muziek leren spelen? Het is nooit te laat!
Julius
lid sinds: 2-2018
30 Mei 2018

Afgelopen zaterdag was mijn vader jarig. De hele familie en al zijn vrienden kwamen gezellig langs om wat te lunchen voor zijn 69ste verjaardag. Ik ben zelf 20 jaar oud en heb dus redelijk oude ouders. Dit zorgt ervoor dat de gemiddelde leeftijd van zo’n lunch al snel de 65 aantikt. Dit maakt het natuurlijk niet minder leuk, maar de gesprekken die ik heb gaan altijd over het zelfde onderwerp, school. Ik vertel dan heel enthousiast over mijn stage bij Amatore. Het onderwerp verandert dan al snel naar muziek maken. Iedereen houdt van muziek.

Vaak blijkt uit deze gesprekken dat de meeste mensen die geen instrument spelen, spijt hebben dat zij dit als kind niet hebben geleerd. Ik reageer dan altijd met het zelfde antwoord: “Je kan via Amatore heel gemakkelijk les nemen in welk instrument je maar wilt”, waarop ik telkens het zelfde antwoord krijg; “Daar is het al veel te laat voor”.
Maar is het echt waar dat je naar mate je ouder wordt het steeds moeilijker wordt om muziek te leren spelen?

Natuurlijk niet! Je bent nooit te oud om een toets in te drukken of een snaar aan te slaan. Het enige wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen en geduld. Waar een wil is is een weg.

Leren op leeftijd heeft zo zijn voordelen.


Het klopt dat kinderen gemakkelijker een instrument kunnen leren maar als je wat ouder bent heb je ook voordelen.

  • Je hebt je hele leven al naar muziek geluisterd en dat is een erg groot voordeel. Je kan inspiratie halen uit de muziek waar je van houd en je hebt een goed oor voor muziek ontwikkeld. 
  • De motivatie is vaak hoger als je volwassen bent. Je kiest er zelf voor. Als kind moet je vaak op muziekles van je ouders. Wanneer je er zelf voor kiest is het veel makkelijker om je ergens voor in te zetten. Je bent dan intrinsiek gemotiveerd. 
  • Muziek leren op latere leeftijd heeft een positief effect op je hersenen. Het is de leukste manier om je brein actief te houden. Je alertheid gaat omhoog, je leert je langer te concentreren en het is goed voor je geheugen. Misschien is muziek maken zelfs het beste medicijn tegen ouder worden.

Gemakkelijk via Amatore.

Amatore maakt het makkelijk om te beginnen met het leren spelen van een instrument. Via de website kies je je favoriete muziekles en maak je een afspraak op het tijdstip dat jou uitkomt. Op deze manier kun je je lang gekoesterde wens om te leren spelen in vervulling laten gaan.

Geloof in jezelf!

Geloof in jezelf en stop met het gebruiken van het excuus “ik ben te oud”. Begin met spelen! Wanneer je goed doorzet en progressie boekt zul je merken dat je meer energie krijgt voor andere dingen. Je krijgt extra vertrouwen in jouw capaciteiten en zal hieraan veel plezier beleven. 

schrijf je in voor onze nieuwsbrief