De toekomst van het muziek maken.
Julius
lid sinds: 2-2018
12 Juni 2018

Vorige week nam ik jullie mee naar de verjaardag van mijn vader en vroeg ik me af of je te oud kunt zijn om muziek te maken Muziek leren spelen? Het is nooit te laat!. Deze week neem ik jullie mee naar de toekomst van muziek.

Wij mensen houden enorm van muziek. Muziek heeft een grote invloed op onze stemming en brengt vaak mooie herinneringen terug. Wij maken dan ook al erg lang muziek en op steeds geavanceerdere manier. Het begon met keien tegen elkaar kletsen, daarna volgde de instrumenten en nu wordt veel muziek gemaakt op de computer. Ik vind het enorm interessant hoe de toekomst van muziek (maken) eruit gaat zien.

Voor iedereen

Muziek maken wordt met de jaren toegankelijker. Vroeger had je een echte studio nodig en een geluidstechnicus. In 2018 kan iedereen gemakkelijk muziek maken op een computer. Hierdoor kunnen meer mensen hun creativiteit op de vrije loop laten gaan. Vroeger werd er genre specifiek muziek gemaakt. Op deze manier kon er gericht geadverteerd en verkocht worden. Muziek gericht op één doelgroep.

De ‘Game changer’

De grote ‘game changer’ was het nummer ‘Walk this Way’ van Aerosmith en RUN-DMC. Een nummer waar twee genres Rock en Hip-Hop fantastisch in elkaar overvloeien. Een gitaarsolo met een echte ‘Hip-Hop beat’ eronder. Vele artiesten zijn hierdoor geïnspireerd geraakt om genres te mixen en niet een ‘standaard recept’ te volgen. Artiesten voelden meer vrijheid en muziek begon zich verder te evalueren.

De toekomst van het muziek maken.

De touwtjes in eigen handen

Wat ik zelf erg mooi vind aan muziek maken tegenwoordig is dat je als artiest alle touwtjes in handen hebt. Je maakt je eigen muziek, je kunt online jouw muziek promoten en uitbrengen. Dit was 15 jaar geleden nog ondenkbaar. Ik stel mijzelf vaak de vraag: hoe maken wij muziek over 20 jaar? Misschien kan dan echt iedereen makkelijk een nummer maken. Geen musicaliteit nodig, geen kennis van computers en super snel?

Neuriën

Iedereen heeft wel eens een melodietje in zijn hoofd. Voor velen van ons is het vaak niet mogelijk om dit na te spelen op een piano. Maar stel je voor dat je in jouw smartphone dat melodietje kan neuriën en dat de opname omgezet wordt naar de juiste noten. Geen muziektheorie nodig.

Misschien luisteren wij later alleen nog maar naar eigen gemaakte muziek. Jouw eigen genre. In plaats van het maken van muziek denk jij de muziek. Het klinkt nu allemaal wel heel erg futuristisch maar er wordt al hard gewerkt aan technieken om het brein van de mens te lezen.

Het zou natuurlijk fantastisch zijn als dit zou kunnen, maar het neemt ook de romantiek van de muziek weg. Als iedereen goede muziek zou kunnen maken, bestaat goede muziek dan nog wel?

 

Alleen jouw eigen muziek?

schrijf je in voor onze nieuwsbrief