De gitaarles van Hans, net zo divers als het instrument zelf.
Kevin Konings
lid sinds: 5-2016
06 November 2017

Het is een zonnige nazomerdag wanneer we de gitaarles van Hans Benz in Amsterdam West bezoeken. De fotograaf van Amatore en ikzelf zijn al binnen wanneer Jesse (14 jaar), een van de leerlingen die al 3 jaar gitaarles volgt, binnenkomt lopen.

‘’Hoe is het vraagt?’’ vraagt Hans. ‘’Warm’’ antwoord Jesse. ‘’Lekker toch?’’. ‘’Nou niet als je op school zit’’ zegt Jesse. Hans lacht en stelt voor om te beginnen met het stemmen van de gitaar. Jesse gaat aan de slag en Hans geeft hier en daar tip: ‘’Een klein beetje omhoog’’. Het is typerend voor de gitaarlessen van Hans. Sommige leerlingen kent hij al jaren, waardoor de band die wordt opgebouwd uit meer bestaat dan alleen de gitaar. De gitaar als bindmiddel. ‘’Je ziet de leerlingen groeien, niet alleen muzikaal, maar ook als persoon. En ik groei met ze mee. Dat maakt dit vak zo mooi.’’.

Na het stemmen van de gitaar en wat oefeningen om warm te worden. Al had Jesse het al warm beginnen ze met het spelen van Angie.

1

Om Jesse en Hans niet te veel te storen gingen wij even een blokje om. Later spraken we Hans over zijn passie voor de gitaar en het lesgeven. Wat een liefhebber!

Wat maakt de gitaar zo bijzonder voor jou?

De klank van de gitaar, wauw! Zo divers. Denk maar eens aan de klassieke gitaar, een western gitaar, of de jazzgitaar. Allen zo’n uiteenlopend spectrum van geluiden. Ook de elektrische gitaar mag niet ontbreken in dit rijtje natuurlijk. Daarnaast kun je je helemaal verliezen in de bepaalde effecten en soundmodules. Kortom een zeer veelzijdig instrument. In de stijlen zit ook veel variatie, zoals ‘’fingerpicking’’, funk, rock, akkoordsolo’s en improvisatie, de mogelijkheden zijn eindeloos.

1

Wat ik ook mooi vind aan de gitaar is dat het een typisch begeleidingsinstrument is. Je kunt jezelf (of anderen) relatief eenvoudig begeleiden en zingen tegelijkertijd. Dat maakt de gitaar als solist een fantastisch instrument. Denk bijvoorbeeld aan “bending”, “pullof “ en ‘’hammeron’’ technieken die de gitaar een uitgesproken klank meegeven.

Welke technieken? Je praat met een leek.

Haha kom maar eens een gitaarles bij me volgen.

Naast dat je privéles geeft geef je ook gitaarles op een middelbare school. Kan je hier iets meer over vertellen?

Ik werk als muziekdocent aan een Havo, Vwo en Gymnasium in Haarlem. Hier geef ik muziekles aan leerlingen van een jaar of 12 tot 17. Doordat muziekles op een reguliere school een verplicht vak is in de onderbouw (leerlingen t/m 14 a 15), probeer ik als muziekdocent leerlingen zoveel mogelijk leuke en actuele liedjes aan te leren op de piano en/of gitaar. Uiteraard is de moeilijkheidsgraad laag, zodat er snel resultaat kan worden bereikt. Succeservaringen bij het eerste contact met een instrument zijn belangrijk. Zingen doe ik ook zoveel mogelijk in combinatie met spelen.

1

Treed je zelf ook op?

Na een aantal jaren in een top 100 band te hebben gespeeld, ben ik zelf weer bezig om een repertoire op te bouwen zodat ik weer kan gaan optreden. Je moet denken aan instrumentale stukjes van Chet Atkins tot John Maye: singer songwriter achtige dingen. Met als doel alleen op treden in kleine kroegjes, feestjes en partijen, of op straat, daar heb ik erg veel zin in.

Welke tips heb je voor (beginnend) gitaristen?

Luister naar muziek die jou inspireert, als dat gitaarmuziek is, dan zit je bij mij goed. Uiteraard kan het zijn dat je van zeer uiteenlopende soorten muziek houdt. Geen probleem ook stukken op de piano kun je heel goed met de gitaar spelen. Probeer het oefenen als iets leuks te ervaren, het is geen verplichting. Probeer de lat niet te hoog te leggen, eerst iets aanleren wat redelijk snel aan te leren is. Succeservaring is zeer belangrijk.

Wat maakt het lesgeven zo leuk voor je?

Het feit dat ik zelf aan huis lesgeef vind ik prettig. Lessen thuis zijn wat informeler en het contact met de leerling, daar haal ik veel plezier uit. Ook vind ik het boeiend om erachter te komen hoe een leerling gemakkelijkst leert. Wanneer je hier achter bent en samen met de leerling een goede werkvorm hebt gevonden is het makkelijker om te zorgen dat leerlingen gemotiveerd blijven. Dat heeft vooral te maken met het plezier dat het geeft om nieuwe dingen te leren. Leer curven gaan gepaard met vallen en opstaan. Een informele sfeer, gezelligheid en succeservaringen zijn in mijn gitaarlessen belangrijk.

1

Gitaarles bij mij is leuk omdat jij als leerling bepaalt wat jij wilt leren spelen. Ik ben coach en uiteraard technisch onderlegt om jou te kunnen helpen om met plezier te leren wat je wilt leren spelen. Als je nog niets kunt, ook dan heb je iets te zeggen over de keuze van liedjes. Jij als leerling bent belangrijk, zelf thuis studeren en gemotiveerd blijven is de belangrijkste schakel om dit vak te leren. De muzieklessen zijn vaak auditief, dat wil zeggen voorspelen, naspelen.

Benieuwd naar de gitaarlessen van Hans Benz? Bekijk zijn lespagina en maak een afspraak voor een proefles.

schrijf je in voor onze nieuwsbrief